NKA anbefaler: Lykkelige Lazzaro

Filmen som mottok filmprisen Faith in Film 2019 kommer på kino rundt omkring i landet 12.april.

I filmen møter vi den engleaktige Lazzaro som bor sammen med familien sin i utpreget fattigdom på landsbygda i Italia. Her lever de som tidløse leilendinger for den grådige markisen Alfonsina de Luna på hennes tobakksplantasje. En dag møter Lazzaro markisens sønn Tancredi, som ber ham hjelpe til med sin egen iscenesatte kidnapping. Planen kommer fort ut av kontroll og får skjebnesvangre følger for alle involverte.

Bak filmprisen Faith in Film står Tromsø kirkeakademi, Norske kirkeakademier og KULT senter for kunst, kultur og kirke, og prisen deles ut under Tromsø Internasjonale Filmfestiavl (TIFF).
Søndag 20. januar 2019 ble filmprisen FAITH IN FILM delt ut for tredje gang. Vinnerfilmen velges på følgende grunnlag:

• Filmen skal engasjere og stimulere til refleksjon, kritikk og ettertanke om religionens plass i menneskers liv og i samfunnet

• Filmen skal gi innsikt i livssynsspørsmål eller åndelighet

• Filmen skal være av høy kunstnerisk kvalitet.

Premieutdeling. Foto: Kjell Yngve Riise

Årets jury, som har bestått av Nefise Özkal Lorentzen, Tor Sørby og Stig Lægdene, har sett og vurdert sju filmer. De landet på å dele ut prisen til filmen LYKKELIGE LAZZARO. Den vant også hovedprisen under TIFF; Aurora-prisen.

Juryens begrunnelse:

Filmprisen Faith in Film 2019 gis til en film som løfter frem politiske og etiske spørsmål i vår tid –  som undertrykkelse, fattigdom og utnyttelse av flyktninger. Filmskaperne klarer på en ydmyk og respektfull måte å belyse hvordan religion både kan fungere som en kontrollerende institusjon, men også at den kan representere et nærmest magisk element av håp. Møtet mellom destruktive krefter og godhet, som vi ser i filmen, utgjør en sårbarhet som gir dybde til historiefortellingen. Denne sårbarheten bringer mennesker sammen, men bidrar også til splittelse. Filmens fortelling er som en tidløs reise, hvor undertrykkede stemmer løftes fram, slik at byrdene av sosial virkelighet blir en åndelig fortelling. Juryens medlemmer håper inderlig at vi vil se flere filmer hvor kvinnelige filmskapere samarbeider og bidrar i historiefortellingens kunst på samme måte som skaperne av Lazzaro Felice gjør.

Juryen gratulerer dem som står bak filmen: Hélène Louvart (filmfotograf), Nelly Quettier (klipp), i tillegg til Alice Rohrwacher (regi og manusforfatter).

Åres prisvinner tildeles ikonet «Maria, Jesu mor», malt av søster Victima ved karmelitterklosteret Totus Tuus i Tromsø. Ikonet er malt etter en detalj av et 1500-talls ikon fra Novgorod. Søster Victima sier om ikonet: – Jeg ber for dem som får ikonet i eie, og for alle som får se det. Å male et ikon krever at man også ber, det er noe annet og mer enn å male et bilde. Vi ber for alle om at de må møte Gud, og vi ber om at deres evner skal tjene til det gode.

Maria – Jesu mor