Klart for Kirkeuka for fred

Ny politikk for en ny virkelighet
Behov for en reorientering av norsk utenrikspolitikk i Palestina og Israel
27. september 18:00 – 20:00 på Litteraturhuset i Oslo
(arrangementet vil i tillegg streames på Facebook)

 

Kirkeuka for fred i Palestina og Israel

De siste årene har vi vært vitne til store endringer i Palestina og Israel. Vinteren 2023 tiltrådte den mest høyrenasjonalistiske regjeringen i Israel noensinne – en regjering som var nær ved å bringe landet til randen av sammenbrudd med antidemokratiske reformer og en intensivering av den pågående kolonialisering av Vestbredden. I Palestina har befolkningens tillitt til de palestinske selvstyremyndighetene nådd et nytt bunnivå etter år uten demokratiske valg. 2022 var det dødeligste året på Vestbredden siden 2005, og i 2023 er vi vitne til en minst like dyster statistikk. Som kirke og kirkelige organisasjoner med et sterkt engasjement for fred og rettferdighet er vi svært bekymret for situasjonen i Palestina og Israel.

Det er også i år 30 år siden Osloavtalen ble signert, men ifølge norske politikere er vi i dag lenger unna en tostatsløsning enn noen gang. Kritiske israelske og palestinske røster peker på at Norge, som fødselshjelper til Osloavtalen, har et særskilt ansvar for at situasjonen har blitt som den har blitt – og dermed også for å bidra konstruktivt til å løse den.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt har nå tatt til orde for at det er behov for en kritisk vurdering av Norges engasjement i konflikten. Norske myndigheter ønsker å være prinsippfaste i fordømmelse av okkupasjon og beskyttelse av territoriell integritet – i alle tilfeller av folkerettsstridig okkupasjon. Hva innebærer en slik kritisk vurdering av Norges engasjement, og hvilke konsekvenser vil, og bør, det få for norsk utenrikspolitikk i Palestina og Israel i fremtiden?

Åpning ved Kari Mangrud Alsvåg – biskop i Borg

Innledning ved:

  • Hilde Henriksen Waage: Oslo-avtalen – hva innebar den, og hvilke konsekvenser har den fått?
  • Representant fra politisk ledelse (TBD)

Innledningene etterfølges av en kort samtale mellom innlederne. 

PAUSE

  • Francesca Albanese – FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Palestina rapporterer om dagens menneskerettighetssituasjon

Panelsamtale om Kirken og sivilsamfunnets rolle som pådrivere for endring:

  • Kathrine Fauske – nestleder internasjonal avdeling, LO
  • Knut Refsdal – prest i Metodistkirken
  • Håvard Skjerdal – programrådgiver KFUK-KFUM Global
  • Josef Adam Younes – Forsvar Folkeretten

Berit Hagen Agøy har overordnet ledelse av arrangementet.