Faith in Film 2022

Årets Faith in Film er tildelt filmen Medusa!

Hver år deler Norske Kirkeakademier i samarbeid med Tromsø Kirkeakademi og KULT – senter for kirke, kunst og kultur, ut filmprisen Faith in Film. Filmen deles ut i forbindelse med Tromsø Internasjonale Filmfestival, og kriteriene som legges til grunn er:

  • Filmen skal engasjere og stimulere til refleksjon, kritikk og ettertanke om religionens plass i menneskers liv og i samfunnet
  • Filmen skal gi innsikt i livssynsspørsmål eller åndelighet
  • Filmen skal være av høy kunstnerisk kvalitet.

Årets jury har bestått av Ylva Liljeholm, Fartun Hussein og Morten Kjerstad.

Juryen sier i sin begrunnelse:

«Årets pris fra Faith in Film går til Medusa, regissert av Anita Rocha da Silveira.

Juryen ønsker å fremheve at filmen minner oss på at vi som mennesker ikke er gode, ikke onde, vi er splittet og delt, nyanserte – vi er levende vesener som alltid vil være påvirket av den konteksten vi er satt inn i.

​Medusa er tankevekkende, morsom, skummel, underholdende, skremmende, vakker, viktig, ungdommelig, og ikke minst: et solid håndverk og kunstverk som åpenbart har kostet blod, svette og tårer å lage.

Juryen ønsker også å takke alle som har vært med å lage denne filmen, slik at vi kunne få være med på Marianas reise gjennom dogmatisk søsterskap, splittelse, frustrasjon og oppdagelser; helt fram til primalskrikets rensende ærlighet.

Medusa leker med sjangre, sjonglerer et stort knippe tematikker, den er politisk tidløs samtidig som den setter fingeren på fascismen i Brasil i dag – filmen fremstår som et stykke filmkunst som gjør at vi som publikummere ønsker å være et litt bedre menneske i morgen enn vi var i dag.

Tusen takk, Anita, og alle som har bidratt til at denne filmen nå finnes og er tilgjengelig for verden.»

Vi gratulerer Anita Rocha da Silveira! Prisen består av et ikon «Gudsmoderen og Jesusbarnet» malt av søster Maria Victima på Karmel Kloster i Tromsø.

Tags: