Tromsø internasjonale kirkefestival

Tromsø Internasjonale Kirkefestival (TIK) ble opprettet i 2006 av engasjerte kirkelige ansatte som ønsket å åpne kirkerommet for ulike kunst og kulturuttrykk. Årlig har TIK tilbudt Tromsøs befolkning en uke med kirkemusikk, utstillinger, seminar og foredrag fremført i Tromsøs ulike kirker.

Årets festival foregår 26. oktober – 2. november. Program og mer informasjon finner du her: http://www.tikfestival.no/

Her er noen av godbitene som gjenstår på programmet:

Orgelsafari
Fredag 31. oktober kl. 18:00 – oppmøte Tromsø domkirke

Dere inviteres herved tradisjon tro til helaften med orgelmusikk!

En busstur utenom det vanlige. Med start i Tromsø domkirke, går turen så videre til de ulike kirkene vi har i byen vår. Der inviterer kantorene til konsert. I løpet av tre timer serveres det forfriskninger – og mye vakker orgelmusikk

 

Kammerorkesteret med Greilsammer
Fredag 31. oktober kl 20:00 – Tromsø domkirke

Fra lystige toner i folketonespråk til et verk med mikrotonalitet, til en for sjelden fremført perle fra barokken. Og – ikke minst en Bachkonsert i ny versjon med en fantastisk pianist og barokkformidler!

Vi stifter bekjentskap med en fantastisk spennede utøver, pianist og dirigent, David Greilsammer, som har stor suksess med bl.a sin utgivelse av CDen Baroque Conversations, utgitt på Sony i 2012.

 

Joik i kirka – Fandens musikk eller Gudegave?
Lørdag 1. november kl 14:00 – Tromsø bibliotek

Joik og kirke har vært og er et følsomt tema for mange i vår landsdel. Hvorfor har vi ennå problemer med å akseptere vår urbefolknings musikalske uttrykk i kirka? Hvorfor opplever mange det som unaturlig å joike i kirka? Hvorfor er det viktig for andre at vi nettopp har anledning til å gjøre dette? Hvilke strenger trykker denne tidvis betente problemstillingen på og hvordan kan vi løse knuten?
Vi har med joiker og en av våre viktige samiske kulturbærere Ellen Andersdatter Oskal. Tidligere sogneprest i Tromsdalen kirke, Kjell Skog, er også med på samtalen.
Som moderator har vi hentet inn Torjer Olsen, førsteamanuensis i urfolksstudier ved Senter for samiske studier fra Universitetet i Tromsø. Torjer har doktorgrad i religionsvitenskap og har særlig skrevet om læstadianismen, samisk kristendom og urfolk og kjønn.
I dødens fotefar
Lørdag 1. november kl. 18:00 og 20:00 – Tromsø gravlund

Populær kirkegårdsvandring utenom det vanlige.

Lørdag møter vi godt kledd opp på Tromsø gravlund. Der møter vi den alltid engasjerte formidler Per Helge Nylund. Sammen vandrer vi og får høre de dødes egne historier.

Etter vandringen stiller Tromsø gravlunds venner opp med varmende kaffe og noe å bite i i Gravlundskapellet.

 

Bjørn Eidsvåg med band
Søndag 2. november kl 19:30 – Tromsø domkirke

Siden oppstarten i 1971, har den folkekjære artisten Bjørn Eidsvåg grundig skrevet seg inn i norsk musikkhistorie. Det at Bjørn Eidsvåg er utdannet prest, har i stor grad påvirket låtene hans og mottagelsen av den. Gjennom hele sin karriere har Bjørn stått på retten til å si hva man vil, uavhengig av livsynsbåser. Med sine tekster og sin musikk, har han et sterkt ønske om å kommunisere med publikummet sitt om alle aspekter av det å være et tenkende menneske. Tro, tvil, kjærlighet og anger.

Eidsvåg har ikke hvilt på laurbærene i sitt sekstiende år, snarere har dette vært et av Bjørns mest innholdsrike år noen sinne. Jubilanten ble feiret med hyllestalbumet Bauta, der norske artister tolket sine favoritter fra hans rikholdige katalog. I tillegg har Bjørn selv lansert prosjektet ”Klassisk Bjørn Eidsvåg”, et samarbeid med noen av landets dyktigste symfoniorkestre.

Til TIK kommer imidlertid Bjørn med sitt band, og ikke minst et stadig større knippe folkekjære låter.