Brobyggerprisen 2022

På Norske kirkeakademiers årsmøte 18. – 20. mars ble det bekjentgjort at årets Brobyggerpris tildeles Mehda Zolfaqari.

Norske kirkeakademier har siden 1983 delt ut Brobyggerprisen. Prisen tildeles en person, organisasjon eller institusjon som på særlig vis har bygd broer av innsikt og forståelse – og stimulert til å utvikle kontakt og dialog mellom ulike grupper i samfunnet.

Mehda Zolfaqari er 39 år, født i Iran, oppvokst i Norge, og utdannet innen film og journalistikk, i tillegg til studier i persisk, fortellerkunst og tolking. Hun er historieforteller og scenekunstner som graver frem og blåser nytt liv i gamle tradisjonsfortellinger. Hun er trolig Norges eneste Koranforteller, og speiler religiøse og mytiske fortellinger mot personlige opplevelser og dagsaktuelle tema.

Mehda Zolfaqari har arbeidet med dialog i mange år, både som ansatt i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, som frivillig, og som utøvende kunstner. Hun har blant annet hatt ansvar for tros- og livssynsvandringer, der deltakerne besøkte hverandres gudshus. Etter 22. juli var hun en av initiativtagerne til et lokalt dialogprosjekt for unge kristne jøder og muslimer i Oslo.

Mehda Zolfaqari formidler legender og fortellinger fra muslimsk tradisjon. Her blander hun gjerne fortellerkunst med musikk, dans og poesi. Fortellingene er ofte sett gjennom en kvinnes øyne. Tekster som tidligere har blitt tolket av menn, ser hun i et feministisk og humanistisk perspektiv, og viser hvordan fortellingene er forbundet med hverandre på tvers av religioner og tradisjoner. Der andre peker på motsetninger, bygger årets prisvinner bro ved å peke på det vi har felles. Hun henter frem fortellinger som i en norsk kontekst er nye, og bygger bro mellom det fremmede og det nære. Hun er opptatt av kvinneperspektivet og skeives rettigheter, antirasisme og klassekamp) i dialogarbeidet.

Mehda Zolfaqari vil motta Norske Kirkeakademiers Brobyggerpris 2. august klokka 16.00, under Olavsfest i Trondheim, i Kirkehagen. Umiddelbart etter overrekkelsen vil forestillingen Historien om Maria i Koranen bli fremført samme sted.

Norske Kirkeakademier gratulerer Mehda Zolfaqari med Brobyggerprisen 2022.

Foto: Elin Osjord