Bibelen – grunnlag og bruksdokument
Kampen kirkeakademi i samarbeid med Norske kirkeakademier (NKA)
Vi ønsker å fokusere på hva bibeltekstene betyr for vår identitet og vårt kirkelige arbeid. Vi har valgt fire forskjellige vinklinger til å belyse dette.
Torsdager kl 19.00 – 21.00 i Kampen menighetshus inviterer Kampen Kirkeakademi til:
Torsdag 15. februar ‒ tema: «Litteraturen i Bibelen og Bibelen i litteraturen»
Mona Kolberg fra Hakadal har undervist i norsk og religion i videregående skole i 20 år. Hun vil dele noen tanker omkring dette temaet med oss. Først litt om Bibelen som litteratur og de ulike teksttypene, sjangrene vi finner der. Deretter en sammenligning med andre like gamle verk fra verdenslitteraturen. I annen del handler det om hvordan Bibelen på forskjellige måter har satt spor i norsk litteratur, f.eks. hos Arnulf Øverland.
lektor Mona Kolberg, Hakadal
Torsdag, 15. mars – tema: Litteraturen svarer bibelen
De siste årene har vi sett mange eksempler på at kunstnere forholder seg til bibeltekstene. Det er jo ikke noe nytt. I prosjektet Påske og pasjon i Regi av KULT har det de siste årene blitt produsert mange tekster som forholder seg til bibeltekster og kirkerom. Hva er en slik prosess og hva framkommer av ny erkjennelse?
Kulturrådgiver Knut Erik Tveit, Oslo bispedømme
Torsdag 12. april – tema: Bruk av bibeltekstene i forskjellige kontekster og tider
Det evige ord er evig foranderlig. Meningsbrytninger og betydningsskifte, konflikter og forsoningstema i kirkens bruk av bibeltekster.
Liturgisk bruk, estetisk lesning, forskning, kulturelt uttrykk – betyr disse forskjellene i kontekst noe for hva tekstene sier oss?
Professor Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, UiS
Torsdag 24. mai – tema: Bibelkunnskap – kirkelig eneansvar eller del av felles danningsoppgave og kunnskapsarv?
Kirken skal overta ansvaret for trosopplæringen. Hvordan kan vi da sørge for at Bibel og bibelsteder stadig er i bruk blant nye generasjoner både i og utenfor kirken? Er Bibelkunnskap framover et kirkelig eneansvar eller del av en post-sekulær allmenndanning?
«Den hellige ånds verksteder» var et ideal for skolens oppgaver fra en tid da bibelvers og salmesang var referanser alle kjente. Er lesing fra Bibelen stadig aktuelt stoff for utvikling av grunnleggende ferdigheter. Har økt undervisning i kirkens egen regi noe å lære fra skolemessige erfaringer?
Førsteamanuensis Harald Jarning, UiO
Sted for arrangementene: Kampen menighetshus, Normannsgata 55 (rett bak Kampen kirke)