Norske kirkeakademier har flyttet til nye lokaler

Norske kirkeakademier har flyttet kontorer til Collettsgate 43 på St. Hanshaugen, Oslo. Her er et utdrag fra en artikkel i Aftenposten om historien til dette flotte bygget, kalt «Villa Kairo» og «Ringnesslottet»:

Ellef Ringnes og hans yngre bror Amund kom til Oslo fra gården Ringnes ved Krøderen i 1860. Ellef fikk raskt kontorjobb ved Christiania Bryggeri, og broren etterhvert stilling som bryggerilærling. I 1876 grunnla de Ringnes Bryggeri og satset stort allerede fra starten av.

Her fikk han samme år oppført sin praktvilla, formgitt av to av samtidens betydningsfulle arkitekter; Paul Due og Bernhard Steckmest, i en stil preget av nyrenessanse og nygotikk. Tomten fikk en høy forstøtningsmur og villaen ble plassert fritt og åpent med en flat hage med singelganger og basseng.

Interiøret i den romslige spisestuen, der det i Ellefs tid ble utfoldet stor selskapelighet, er langt på vei intakt. Langs veggene er det en høy brystning, malt i beige- og bruntoner med stafferinger i gull. Dørene er malt i de samme, antagelig originale, fargene. Himlingen har et forseggjort kassettak med stjernemotiv, pyntet med dreide rosetter. Selve takflaten er dekormalt med sjablong- og strekdekor. 

Villa Kairo (oppkalt etter Ellefs kone, Kaia) er oppført i pusset tegl over to etasjer. De representative rommene er plassert i hvert sitt bygningsvolum rundt tårnet og gir bygningen et sammensatt uttrykk. Datidens arkitekturteoretikere var opptatt av at bygningens ytre skulle uttrykke dens indre og dermed avsløre grunnplanen. Bygningen er oppført i en blandet stil. Nyrenessansen ser vi i hovedgrepet og de kraftige fasadedetaljene. Nygotikken viser seg bl.a. i spissbuedekor og små arker på tårnet og i de spissbuede vinduene i hovedtrappen.

Villa Kairo  kan minne om et slott, og er også blitt kalt «Ringnesslottet» på folkemunne.I 1953 ble villaen overdratt til organisasjonen Christian Endeavour. I dag eies den av Stiftelsen Colletts gate 43 og brukes som kontorer for bl.a. IKO, Kirkelig Pedagogisk Senter.