Morgendagens kristendom
Ved Helge Hognestad
Tyngdekraften er i og rundt oss, og vi har lært å forholde oss til den. Gudskraften er også i og rundt oss, men vi har ikke lært å forholde oss adekvat til den – ennå. Jeg ser den kristne tradisjon som en innsikt om hvordan forholde oss. Kristendom utvikles med vår bevissthetsutvikling.
Vi vet i dag mer om historien rundt Jesus og de eldste skrifter om ham, og trenger derfor først å lære edruelighet i forhold til det historiske. Evangeliene er skrevet etter år 70 e.Kr., katastrofeåret da romerne trengte inn i Jerusalem, brente templet, drepte tusenvis av jøder og drev andre på flukt. Evangeliene er resultat av et bevisst forfatterarbeid, diktning og fri bruk av fortellinger om og ord av Jesus. Forfatterne «hentet fram nytt og gammelt fra sitt forråd» som evangelisten Matteus skriver om seg selv. Det som var fortalt tidligere om Jesus, ble brukt bevisst, dvs. utvidet, forandret, kuttet og omtolket for å få fram sannheten om mennesket. Og sannheten om mennesket er ikke at mennesket er «synder» som trenger at gudssønnen døde som soning for å tilfredsstille en vred Gud. Men sannheten er at mennesket er uferdig, i vekst, under utvikling, at dets innerste er guddommelig og venter på utfoldelse.
Vi mennesker, den gang og nå, står midt i evolusjonen. Det er i dag nyttig å se på fortellingene om Jesus som myter, dvs. at de forteller en indre sannhet som en ytre hendelse. Hovedmyten er fortellingen om Jesu lidelse, død og oppstandelse. Den sier noe om hvordan forholde oss til liv og død, om veien til vår guddommelighet. Den opprinnelige kristendom pekte på en vei: Korsfeste ego (Paulus) – «fornekte seg selv, miste sitt liv, ta opp sitt kors, følge etter» (evangeliene). «Dårskap» ble dette kalt den gang. Budskapet var så radikalt og utenkelig at det tidlig ble omtolket. Fokus ble i stedet på at den korsfestede hadde sonet for alles synder.
Mange i dag har erfaring av det guddommelige – som gjennomstrømming av lys, glede, kjærlighet, fred og mening; dypinnsikt, dører som åpnes, muligheter som tilrettelegges, men også som stengsler for ego på feil vei. Vi må gi den erfaringen oppmerksomhet. Den opprinnelige kristendom inneholder dypinnsikt om dette.
Helge Hognestad (f.1940), prest, dr.theol., prest på Høvik 1980-1984, statsstipendiat 1984 – 2010, seniorprest på Hamar 2004-2010, teologisk doktorgrad på et arbeid om kirkens forkynnelse (prekener i bibelsk og sosiologisk perspektiv, 1978). Er opptatt av den nye åndelighet og den religiøse søken i vår tid, at vi må være åpne for religiøse erfaringer og de nye åndelige strømninger som bryter fram. Har skrevet flere bøker om kirke, kristendom og den nye åndelighet, bl.a. Gud i mennesket. Ny tid – ny kristendom, 2006 og Mennesket våkner. Det innerste i oss er guddommelig, 2011 og Ny tid – ny åndelighet, 2015 og Kristendom mot en ny æon. Er tvangstankenes tid over? 2017, Gi sjelen rom, 2020, Jesus døde ikke for våre synder – han vekket oss, 2022. Arbeider for tiden (2024) med ny bok «Morgendagens kristendom», utkommer 2025.
Inngang: 100 kr.
Vel Møtt!