Let there be light
Ved Nils Thune
Kveldens foredrag og bilder baserer seg på boken av samme navn som ble utgitt i 2020. Fotografiene er fra årene 2011- 2019. Fotograf Morten Krogvold omtaler Nils Thunes bokverk på følgende måte:
Et gigantisk og nydelig bokverk med bilder fra tolv klostre Thune har besøkt. Fotografiene er en meditasjon i vakre farger, de oser stillhet og respekt (…). Thune har en engels tålmodighet og behandler nonner og munker med den høyeste aktelse. Han buser ikke inn med et støyende kamera, men tilbringer dager i klostrene før han i det hele tatt tar frem kameraet (…). Thune arbeider utelukkende med farger, med stativ og alltid i breddeformat. Han bruker vidvinkel og det eksisterende lyset. Arbeidsmetodikken er langsom og stille, i pakt med omgivelsenes rytme. Resultatet blir bilder som gir oss følelsen av at vi selv er til stede. Kameraet blir underordnet i opplevelsen. Boken er som balsam for sjelen. Ha den liggende på stuebordet og bla langsomt – gjerne i stillhet eller til kirkemusikk.
Nils Thune omtaler sin fotografiske metode og motivasjon slik:
«Johann Wolfgang von Goethe (1749 – 1832) skrev følgende til en venn: «Hvis jeg hadde hatt mer tid, ville jeg ha skrevet et kortere brev». Hadde Goethe vært fotograf, kunne han ha skrevet: «Hvis jeg hadde hatt mer tid, ville jeg ha tatt færre fotografier.»
Når du trykker på utløseren, skaper du en fotografisk uttalelse. Før du fanger et bilde spør du deg selv noen ganger: Trenger jeg dette bildet? Trenger noen andre dette bildet? Fotografi har ikke vært naturlig for meg. Som 47-åring, uten formell utdanning innen fotografering, og som heltidsansatt ingeniør, bestemte jeg meg for at det å delta på fotografi-kurs ville være en praktisk måte å tilegne meg kunnskap og ferdigheter i fotograferingens kunst. I september 2010 deltok jeg på min første «foto workshop». Den ble holdt av Morten Krogvold. Det var tre dager med inspirasjon og kunnskap. Det endret fullstendig min holdning til fotografering.
Dokumentar-fotografi har blitt min hovedinteresse. Det gir meg muligheten til å ha et langsiktig perspektiv på prosjektene mine. Det gir meg også anledning til å reise og lære av andre mennesker og kulturer. Mitt mål er å gi et innblikk i en livsstil som kan være ukjent for dem som ser arbeidet mitt.
Fotografi handler om valg. Jeg prøver å gjøre mine valg enkle. Bildene mine er alltid tatt i fullfarge, jeg konverterer dem aldri til sort-hvitt. Bildene tas alltid i landskapsformat, og jeg søker en blenderåpning som gir meg mest mulig dybdeskarphet. Jeg benytter bare ett objektiv, en «28 mm», i alle mine opptak.
Inngang: 100 kr.
Vel møtt!