Kjønn og skjønnhet i naturen

Med Trond Berg. 

Hvorfor er naturen så vakker? Bortsett fra at den også er heslig og brutal. Det er noe ved dyr, planter og landskaper som virker umiddelbart på menneskesinnet. Vi får presentert noen tanker om hvorfor det er slik. Men det er ikke bare menneskene som er mottagelige for skjønnhet. Mange av de andre artene rundt oss viser tegn på at også de legger vekt på estetiske opplevelser. Og for dyra er ofte skjønnhet knyttet til kjønn. Dyras preferanser har ført til noen oppsiktsvekkende former, farger og lyder som er intet mindre enn overveldende!

Kjønnsliv i naturen inneholder endeløs variasjon. Det er ufattelig mange måter å være hunn og hann på. Noen praktiserer kjønnsroller som ligner mest på den tradisjonelle kjernefamilien. Noen bedriver hemningsløs utroskap, andre er trofaste til døden. Noen legger vekt på ytre prakt, andre på omsorgsevne. Noen hunndyr må finne seg i voldelige hanners jerngrep, mens andre hunner tar kommandoen. Og en av de første som innså at hunndyr kan forme hanner i sitt bilde gjennom sine aktive valg var en viktoriansk patriark, en som hadde evnen til å tenke utenfor boksen: Charles Darwin.


Trond Berg fra Elverum har vært naturfilmskaper i NRK i mer enn tretti år. Han har laget filmer om dyre- og fugleliv fra hele Norge, men  med spesiell vekt på  livet i vår hjemlige barskog. Filmene søker å formidle kunnskap om våre økosystemer, men også skjønnhet og følelser. Naturen byr på både spennende opplevelser og muligheter for dyp refleksjon, og Trond Berg har forsøkt å gi rom for begge deler i sin formidling. For tiden er han leder i Elverum lokallag av Birdlife Norge.

 • 00

  dager

 • 00

  timer

 • 00

  minutter

 • 00

  sekunder

Dato

21 okt 2024

Tid

19:00 - 21:00

Etiketter

Foredrag

Sted

Elverum kapell
QR-kode