I storm for frihet

Med Jens Olai Jenssen
Bokbader: Synnøve S Heggem

I den rykende ferske boka I storm for frihet skriver Jens Olai Jenssen om Sagatun folkehøgskole i Hamar, med start i 1864, som i flere tiår var en radikal tankesmie mot pietismen og embetsmannsstaten, der grunnlaget ble lagt for folkestyre, feminisme og velferdspolitikk.

Sagatun var «en skole for livet», der bygdeungdom skulle få kunnskap og bli engasjerte samfunnsborgere. Skolen var også et kontroversielt alternativ til puggeskolen, et fyrtårn for liberale kristne verdier og senter for radikale ideer innen kultur og politikk. Grunnleggerne, Herman Anker og Olaus Arvesen, var inspirert av presten, filosofen og salmedikteren Nikolai Grundtvig. Han sto for en liberal, lysere og lettere teologi, mer folkelig og optimistisk enn hva kirken ville ha, og uttalte «menneske først, kristen så».

Boka tar leserne inn i en spennende periode i norsk historie der både Hamar og Elverum fikk helt spesielle roller – som arnesteder for åndskamp, pedagogiske stridigheter og politiske slag som banet veien mot det moderne Norge.

Jens Olai Jenssen, fra Smøla og Hamar, er tidligere sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad. Han har vært seniorrådgiver ved NTNU Gjøvik og i Amedia. Jenssen har utgitt flere bøker, blant annet Et brennende hjerte, om Johan Castberg, som sosialpolitisk pioner og banebryter for velferdsstaten, og en biografi om Katti Anker Møller, i samarbeid med Elisabeth Lønnå.

 • 00

  dager

 • 00

  timer

 • 00

  minutter

 • 00

  sekunder

Dato

03 nov 2024

Tid

19:00 - 21:00

Etiketter

Foredrag

Sted

Elverum kapell
QR-kode