Overrekkelse av Brobyggerprisen
Prisen ble i kveld tatt imot av Lemma Desta, koordinator for Flerkulturelt kirkelig nettverk i Norges Kristne Råd. Prisen består av et kunstverk av Håkon Gullvåg og et diplom. Prisutdelingen fant sted i Nikolaikirken på Gran, Hadeland.
Styrets begrunnelse
Flerkulturelt kirkelig nettverk er tilknyttet Norges Kristne Råd, og har som mål for sitt arbeid at kirkesamfunn, menigheter, kirkelige organisasjoner og institusjoner skal være inkluderende flerkulturelle fellesskap som bidrar til mer og bedre inkludering i det norske samfunnet lokalt og nasjonalt.
Nettverket vil
- systematisere og dele erfaringer fra kirkelig arbeid i det flerkulturelle Norge.
- formidle informasjon og skape arena for faglig utvikling og erfaringsutveksling.
- opparbeide en ressurs- og kontaktbase.
- være pådriver overfor norske myndigheter og synliggjøre det kirkelige engasjementet for en mer human asylpolitikk.
Utviklingen av et stadig mer flerkulturelt samfunn endrer det norske kirkelandskapet. Mange immigranter – flyktninger, asylsøkere, arbeidsinnvandrere og andre – er kristne. Noen slutter seg til eksisterende kirker, andre har dannet egne migrantmenigheter slik at et stort antall menigheter nå ledes og består av folk med ikke-norsk bakgrunn. Flerkulturelt kirkelig nettverk har her vært viktig i å synliggjøre hvordan dette beriker og styrker norsk kirkeliv og hvordan kristne i Norge er en del av den verdensvide kirke. Ved å bygge bro mellom de nye migrantmenighetene og det etablerte kirkelivet i Norge er nettverket med både på å inkludere de kristne innvandrerne i norsk sivilsamfunn og organisasjonsliv, og på å fremme økumenisk samarbeid og inkluderende fellesskap.
Nettverket ble etablert på bakgrunn av et ønske både hos kirkelige aktører og norsk utlendingsforvaltning. Det er blitt et svært viktig kompetansested for både etablerte menigheter og migrantmenigheter i spørsmål om integrasjon og det flerkulturelle kirkelivet. Det har utarbeidet lett tilgjengelig ressursmateriell og har lagt ned et stort arbeid i å kartlegge migrantmenigheter i Norge. Det har engasjert seg sterkt og konstruktivt i spørsmål knyttet til trosfrihet, asylpolitikk, papirløse migranter, trosforfølgelse og konvertering.
Historien om nettverket går tilbake til 1989 hvor flere kirker dannet et forum for innvandringsspørsmål. Forumet jobbet med aktuelle temaer som rasisme, islam og fremmedfrykt. I senere årene ble kirkene invitert av utlendingsmyndighetene å bidra i bosetting og integreringsarbeidet. På dette grunnlaget etablerte kirkene «kirkelig nettverk for integreringen av flyktninger og innvandrere eller «Flyktingenettverket» i 2005. I 2010 skiftet nettverket navnet til Flerkulturelt kirkelig nettverk.