I dag deles Brobyggerprisen ut til Kirkens Nødhjelp

Styreleder Knut Refsdal deler ut til Dagfinn Høybråten, som mottar prisen på vegne av Kirkens nødhjelp.

I det siste har det vært oppmerksomhet rundt at forvirringen som oppstår ved at 14. augustkomiteen også har en pris de kaller Brobyggerprisen.

 


Les saken her (abo,)

 

Brobyggerprisen er en pris som deles ut av Norske kirkeakademier (NKA). Den ble etablert i 1983 og deles ut til en person eller en organisasjon eller institusjon «som på særlig vis har bygd broer av innsikt og forståelse – og stimulert til å utvikle kontakt og dialog mellom ulike grupper i samfunnet».

Forvirringen kom først opp i 2017 da prisen fra NKA skulle deles ut til organisasjonen Refugees welcome to Norway under Olavsfest, og det samme dag dukket opp nyhetssaker som sa at Brobyggerprisen gikk til biskop Ole Christian Kvarme og Canadas statsminister Justin Trudeau.
Folk lurte på hva dette var for noe. Så begynte vi å sette oss inn i det, sier Kristin Gunleiksrud Raaum.

Det ble forsøkt å ta kontakt med 14. augustkomitéen og be dem endre navn. Kristin Gunleiksrud Raaum forteller at de både sendte fysisk brev og e-postbrev adressert til komitéleder og Høyre-politiker Aamir Sheikh. Men etter et par år uten svar, gav vi opp.

Hun understreker at 14. augustkomitéen i hennes øyne er et «prisverdig tiltak», etter at hun og kolleger begynte å undersøke organisasjonen under 2017-forvirrelsen. Men hun skulle gjerne sett at de to prisene hadde separate navn.

Vårt Land skriver på lederplass at ingen er tjent med to priser med samme navn, og at 14. august-komiteen som har ansvaret for å rydde opp. NKA hadde alt brukt prisnavnet i tjue år før 14. august-komiteen fant ut at de ville gjøre det samme. Dersom Aamir Sheikh vil blitt tatt på alvor, bør han snarest ta ansvar og endre prisnavnet sitt. Komiteens praksis ødelegger for både sin egen pris og for NKAs pris ved å skape stadig forvirring.
Du kan lese saken her (abo.)

 

Brobyggerprisen er ikke et beskyttet navn, men vi mener det er ikke vanlig å ta hverandres navn. Leder 14. augustkomitéen sier de ikke har noen planer om å endre navnet. Da bør det i det minste presiseres at dette ikke er Brobyggerprisen som ble etablert av Norske kirkeakademier i 1983.

De kan kalle det for 14. augustkomitéens brobyggerpris, for eksempel, for å presisere at det ikke er samme pris.